PRP nedir?

Van PRP tedavisi;

Normalde kanımızda var olan trombositler aktive edildikleri zaman büyüme faktörleri olarak bilinen bazı mucizevi yenileyici ve onarıcı hücreleri salgılayarak hasarlı dokuları iyileştirip yenilemektedir.

Hasarsız bir dokuda trombositler az sayıda bulunur ve aktif değillerdir. Uygulanan tedavi sonrasında o dokuda trombosit sayısı normalin 3-6 katına çıkar ve uygulama nedeniyle oluşan hafif hasar nedeniyle meydana gelen uyarı ile aktifleşen trombositlerden salgılanan büyüme faktörleri çevre dokularla etkileşime girer ve o dokunun onarılmasına, yenilenmesine olanak sağlayacak reaksiyonları başlatır.

Van prp tedavisi
van prp tedavisi

PRP Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle hastadan damar yolu ile yaklaşık 40-50 cc kadar kan alınır. Daha sonra alınan kan PRP tedavisi için özel olarak hazırlanmış tüplere alınır. Bu tüpe alınan kan özel bir santrifüj cihazıyla işlemden geçirilir. Bu işlem ortalama 15 dakika sürer. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker. Üzerinde trombositten zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha da yoğun olduğu yaklaşık 2 cc lik bir bölüm vardır. Özel sistem sayesinde her milimetre küpünde yaklaşık 1-2 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. PRP artık hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle istenilen bölgeye uygulanır. Hazırlama işlemi PRP kitinin özelliğine göre küçük farklılıklar gösterebilir.

PRP Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları;

  • Bel ve Boyun fıtığı
  • Eklem kireçlenmesi (Diz, omuz, kalça, boyun ve bel)
  • Omuz yırtıkları ve sıkışma sendromları
  • Dizde menüsküs yırtığı
  • Topuk dikeni
  • Tenisçi ve golfçu dirseği
  • Fibromiyalji

Cilt hastalıları;

  • Saç dökülmesini önlemek, saçları güçlendirmek,
  • Yüzde kırışıklıkları ve çöküntüleri önlemek,

PRP tedavisi kaç seans yapılır?

Van PRP tedavisinde seans sayısı uygulanacak alan, hasarın büyüklüğü ve kullanılan PRP kitine göre değişebilmekle beraber genelde 2- 4 seans yeterli olabilmektedir. Bazen tek seansta bile sonuç alınabilmektedir. Bu tamamen uygulayan hekimin uzmanlığına, PRP kitine ve hasta vücudunun tedaviye verdiği cevaba göre değişmektedir.

PRP öncesi ve sonrası hazırlık gerekli mi?

İşlem öncesi; PRP yapılacak yere son 6 hafta içinde kortizon enjeksiyonu yapılmamalı, son 2 hafta içinde NSAİİ gibi ağrı kesici ilaç kullanılmamalı (parol ve bazı diğer ağrı kesiciler hariç)

İşlem sonrası; 2-4 hafta kadar NSAİİ (ağrı kesici) kullanılmamalı.

PRP’ nin herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Genel olarak doğru hasta seçiminde yan etkisi yok denecek kadar az olmakla birlikte, çok nadirde olsa uygulama bölgesinde hafif ağrı, enfeksiyon, kanama, ateş gibi başlıca yan etkileri vardır.

Uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

PRP işlemi sonrası 24- 48 saat hastanın istirahat etmesi ve uygulanan bölgeye soğuk uygulaması önerilmektedir. Ağrı oluşumunu önlemek için asetaminofen veya narkotik analjezik ilaçlar kullanılabilir. Egzersize genellikle 1 hafta sonra ve doktorunuzun önerdiği şekilde başlanır.

PRP kimlere uygulanmaz?

Kanama bozukluğu olanlar, trombositopeni, anemi, antikoagülan kullananlar, yapılacak bölgede enfeksiyonu olanlar,

Aspirin kullananlarda tedavi kesilmesi gerek yoktur sadece biraz daha sıkı takip edilir.

Van PRP tedavisi

Van’da PRP tedavisi; Uzm.Dr. Sedat ÖZTÜRK tarafından başarı ile uygulanmaktadır. Kliniğimizde PRP tedavisi; kas-eklem hastalıkları, saç dökülmesi ve cilt kırışıklıkları problemleri üzerine yapılmaktadır. Tedavilerde yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Sizleri de kliniğimize bekliyoruz…

prp tedavisi van, van prp , van prp tedavisi